Лазурният бряг: Разходка по книга

Лазурният бряг, Франция

 

Лазурният бряг, платноходка в морето

 

Яхти, Лазурния бряг

 

Какво ще направите, ако разполагате с 12 седмици платен годишен отпуск?

 

Каяк, Лазурният бряг

 

Това гласи законът за благосъстоянието, приет по време на управлението на Ашил ван Акер – министър-председател на Белгия, който е един в главните герои в романа „Лазурният бряг“.

 

Лазурният бряг, роман от Мамен Санчес

 

Испанската писателка Мамен Санчес преплита много умело художествената измислица с някои истински събития от средата на 50-те години на ХХ век.

Разхожда ни между наглед комични ситуации, за да ни покаже живота на Френската ривиера по онова време, когато Европа продължава да се възстановява от разрухата, причинена от Втората световна война.

 

Лазурният бряг, град Ментон

 

Гледка към Средиземно море, Лазурният бряг

 

Лазурният бряг, вила

 

Лазурният бряг, крайбрежението на Ница

 

Лазурният бряг, Средиземно море

 

Пиер Пиерло все още изпитва носталгия по геройските подвизи в борбата на Съпротивата, като му е трудно да се примири с новата си роля на почти невидима сянка, която стои на пост пред кабинета на премиера на Белгия.

Пиер знае, че не е роден за тази работа, но въпреки това изпълнява своите задължения съвестно и прилежно. Но скоро мечтата му се сбъдва.

„Не се доверявайте на никоя дама. Много малко са такива. Дами, искам да кажа. Разбирате ме…“

Такъв съвет получава Пиер Пиерло, малко преди да влезе в казиното в Монте Карло.

 

Лазурният бряг, Монте Карло

 

Искрено се забавлявах с хумористичния сюжет, в който любовта си играе на криеница с дълбоко пазените тайни на аристократите и шпионите, като обърква още повече заплетените случки между героите.

Накратко за историята в романа:

***

Пиер Пиерло е таен агент, който има мистериозна секретна мисия, която му е възложена от Белгийската разузнавателна служба.  Пиер заминава за Лазурния бряг, за да наблюдава отблизо какво се случва между крал Бодуен и неговата мащеха, които са отседнали в модерната вила „Ефруси де Ротшилд“ в Кап Фера.

Ето как изглежда вилата:

 

 

Пиер се настанява в луксозния хотел „Негреско“ в Ница и се представя за влиятелен предприемач, като целта му е да създаде впечатление на заможен човек, който пристига по работа на Лазурния бряг.

А това е хотел „Негреско“, прочут със своята уникална колекция от произведения на изкуството и старинни мебели от различни епохи и стилове:

 

Лазурният бряг, хотел Негреско, Ница

 

Лазурният бряг, хотел Негреско, Ница

***


Смехът сближава. Смехът намалява стреса. Смехът е здраве.


 

Животът стана толкова умислен и сериозен, че една забавна история може да ни накара да се разсмеем, докато четем и съпреживяваме емоциите на героите в романа, а те никак не са повърхностни, защото всеки от тях носи в себе си своите вътрешни радости и болки, толкова добре разказани от Мамен Санчес.

 

Кой всъщност е Пиер Пиерло?

 

„Кой съм аз? – питаше се ужасен. Стиснал ръцете си, той ги гледаше, сякаш виждаше юмруците на друг човек. – Аз съм този, който наблюдава сградата от другата страна на улицата, този, който се мокри и изсъхва под хилавото дръвче, човекът, когото никой не забелязва, както не се забелязва полъх на вятъра, сянката на птичка върху асфалта или капка дъжд върху шапката.“

 

Лазурният бряг в Ахтопол

 

Цвете, Лазурният бряг в Ахтопол

 

Лазурният бряг в Ахтопол, гледка към фара в морето

 

Красиво е, нали?

Това е българското крайбрежие. Все така хубаво, заради познатото усещане за роден бряг, макар и не толкова лазурен. Без яхти и без суета, без разточителни приеми и пищни одежди, които никак не отговарят на възприятията ми за живота.

Извън всичко това, Лазурният бряг продължава да ме привлича с великолепните ботанически градини и удивителните гледки към Средиземно море. Средновековната архитектура на очарователните крайбрежни градчета, съвсем непринудено кацнали на Френската ривиера, като ято гларуси, които гнездят върху скалите.

12 седмици платен годишен отпуск?

Може би. Някой ден, някъде между Ахтопол и Манто̀н.

 

Снимки:

Лазурният бряг, изображения: Pixabay

Черно море: личен архив на блога

Корица на книгата „Лазурният бряг“ : ИК „Хермес“, 2021 г.

 


Виж още истории от рубриката “Библиотека”: тук.


 

Сподели:

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. * показва задължителните полета.