Обичах вълшебството около посрещането на всяка нова година. Всички онези моменти, в които с нетърпение очаквах пристигането на Дядо Мраз, по-точно представата, която възрастните създаваха около този празничен сюжет, така мил и все още уютен, както в детството.
Да, случваше се само веднъж в годината, но това ми беше достатъчно, за да вярвам в него през останалото време.
Наскоро си спомних за новогодишните подаръци, опаковани в квадратни и правоъгълни кутии, прилежно увити в гланцирана хартия – предимно ярко червена. Онзи миг от тържеството, в който белобрадият старец изрича на глас името ми пред всички деца, а след това ми подава кутията, грижливо надписана от моите родители. Как само се вълнувах, въпреки че предполагах какво има вътре.
Сега, когато животът е съвсем друг, изглежда, че голяма част от доброто, на което се осланям в настоящето, е събрано под капака на тази картонена кутия. Търся го във всеки момент, когато надникна вътре, без да го подлагам на никакво съмнение, защото знам, че то не се е променило кой знае колко. Продължава да бъде все така ценно и неподправено, както в тази история, в която наивните детски спомени, обгръщат с топла светлина домашно приготвените лешникови бонбони за Коледа.
~ ~ ~
Ето рецептата за лешниковите бонбони.
Съставки:
250 гр. ситно смлени лешници
100 гр. едро смлени орехи
15-17 меки фурми, разбити в блендер с малко течност (вода или прясно изцеден портокалов сок)
1 ч.л. мед
2 с.л. органично какао за тестото
3-4 с.л. лешников тахан
Kакао или счукани орехи за овалване на бонбоните
Приготвяне:
Смесвам всички продукти до меко тесто, като оформям малки топчета, които овалвам в какао или смлени орехи. Понякога добавям към тестото 1-2 чаени лъжички пресни боровинки или сладко от вишни. Поставям в хладилник за два часа, а после се наслаждавам на лешниковия вкус, примесен с коледен дух.