Лешникови бонбони за Коледа и детски спомени за Нова година

Обичах вълшебството около посрещането на всяка нова година. Всички онези моменти, в които с нетърпение очаквах пристигането на Дядо Мраз, по-точно представата, която възрастните създаваха около този празничен сюжет, така мил и все още уютен, както в детството.

Да, случваше се само веднъж в годината, но това ми беше достатъчно, за да вярвам в него през останалото време.

Наскоро си спомних за новогодишните подаръци, опаковани в квадратни и правоъгълни кутии, прилежно увити в гланцирана хартия – предимно ярко червена. Онзи миг от тържеството, в който белобрадият старец изрича на глас името ми пред всички деца, а след това ми подава кутията, грижливо надписана от моите родители. Как само се вълнувах, въпреки че предполагах какво има вътре.

Дядо Мраз в детството

Сега, когато животът е съвсем друг, изглежда, че голяма част от доброто, на което се осланям в настоящето, е събрано под капака на тази картонена кутия. Търся го във всеки момент, когато надникна вътре, без да го подлагам на никакво съмнение, защото знам, че то не се е променило кой знае колко. Продължава да бъде все така ценно и неподправено, както в тази история, в която наивните детски спомени, обгръщат с топла светлина домашно приготвените лешникови бонбони за Коледа.

 

Лешникови бонбони

 

* * *

Ето рецептата за лешниковите бонбони.

Съставки:

250 гр. ситно смлени лешници

100 гр. едро смлени орехи

15-17 меки фурми, разбити в блендер с малко течност (вода или прясно изцеден портокалов сок)

1 ч.л. мед

2 с.л. органично какао за тестото

3-4 с.л. лешников тахан

Kакао или счукани орехи за овалване на бонбоните

 

Лешникови бонбони

 

Приготвяне:

Смесвам всички продукти до меко тесто, като оформям малки топчета, които овалвам в какао или смлени орехи. Понякога добавям към тестото 1-2 чаени лъжички пресни боровинки или сладко от вишни. Поставям в хладилник за два часа, а после се наслаждавам на лешниковия вкус, примесен с коледен дух.

Лешникови бонбони: 10 – 12 броя

Весела Коледа!

 


Виж още една коледна история: тук.


 

Сподели:

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. * показва задължителните полета.