Вкъщи ухае на току-що разцъфнало утро в поле от лилави цветове, които се стелят отвъд хоризонта.
Общуването с природата вкъщи. И навън.
То ми носи вътрешен мир, чувство за баланс, смисъл и принадлежност.
Но не е само това.
В един свят, в който всички бързат за някъде, простотата на живота е все по-трудно постижима.
Но я има. Намирам я на много места около себе си.
Понякога ми се случва да спра за известно време, когато вървя из гората. Така, в тишината откривам много отговори за живота, в който е важно кои сме отвътре, а не само какво притежаваме отвън.
Усещане, което ми помага да проявявам повече смирение във взаимоотношенията си с хората. Затова се стремя да съхраня по-дълго връзката ми с всичко естествено, което се опитвам да пренеса в своя дом.
„Понякога,“ каза Пух, „най-малките неща заемат най-голямо място в сърцето ти.“
„Мечо Пух“, Алън Милн
Природата вкъщи: фотоистория
Така се опитвам да живея. Просто.
Свободна от очаквания и представи, като Мечо Пух.
С едва забележими следи, в които хората, с които си приличаме, се разпознават.
Голямото сърце може да побере много малки неща.
Ето как изглежда моето малко нещо в тази история:
Домашен ароматизатор с бамбукови пръчици и етерично масло от българска лавандула.
Ето какво е необходимо:
〉 Малка бутилка от тъмно или непрозрачно стъкло – около 100 – 150 мл. /или керамична ваза с по-тесен отвор, за да се изпаряват по-бавно маслата.
〉 Бамбукови или тръстикови пръчици, като дължината им трябва да бъде два пъти по-голяма от височината на бутилката, за да се разнесат равномерно изпаренията от етеричните масла.
〉 20-25 капки чисто етерично масло по избор. Може да се направи комбинация от няколко различни масла.*
〉 Гореща вода – около ¼ чаша
〉 2-3 супени лъжици чист алкохол
Ето как направих ароматизатора, по извадка от книгата „Шинрин-йоку. Изкуството и науката на горското къпане“**:
〉 Смесвам етеричното масло от българска лавандула с горещата вода, а след това добавям 70 % етилов спирт.
〉 Поставям бамбуковите пръчици в съда и ги оставям да престоят известно време – от два до шест часа, за да се накисне дървесината. После ги изваждам и завъртам, така че напоените краища да стърчат нагоре.
〉 Обръщам пръчиците веднъж на ден, за да подновя аромата в стаята, ако не забравя.
〉 Сменям пръчиците и подновявам сместа, когато усетя, че вече не отделят аромат.
Празната стъклена бутилка от клеева тинктура, има ново приложение в дома. Вярвам, че когато намерим начин да използваме някои неща повторно, но с различно предназначение, тогава разхищаваме по-малко и помагаме на планетата.
Следващият път, когато реша да направя нов ароматизатор, ще използвам леко растително масло, с което ще заменя водата и алкохола.
Д-р Цин Ли, автор на книгата, препоръчва разреждане в съотношение 30% етерично масло : 70% растително масло, например – бадемово.
Виж още истории от рубриката “Природа”: тук.
*Не използвайте етерични масла, ако имате индивидуална чувствителност към някой аромат.
**Издателство „Хермес“, 2018, автор: Д-р Цин Ли
Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. * показва задължителните полета.