Търсене
Close this search box.

Природата вкъщи, домашен ароматизатор и Мечо Пух

Вкъщи ухае на току-що разцъфнало утро в поле от лилави цветове, които се стелят отвъд хоризонта.

 

Общуването с природата вкъщи. И навън.

То ми носи вътрешен мир, чувство за баланс, смисъл и принадлежност.

Но не е само това.

В един свят, в който всички бързат за някъде, простотата на живота е все по-трудно постижима.

Но я има. Намирам я на много места около себе си.

Понякога ми се случва да спра за известно време, когато вървя из гората. Така, в тишината откривам много отговори за живота, в който е важно кои сме отвътре, а не само какво притежаваме отвън.

Усещане, което ми помага да проявявам повече смирение във взаимоотношенията си с хората. Затова се стремя да съхраня по-дълго връзката ми с всичко естествено, което се опитвам да пренеса в своя дом.

 


„Понякога,“ каза Пух, „най-малките неща заемат най-голямо място в сърцето ти.“ 

„Мечо Пух“, Алън Милн


 

Природата вкъщи: фотоистория

 

Природата вкъщи: дърво в саксия

 

Природата вкъщи: лампа от дърво

 

Природата вкъщи: бамбук

Природата вкъщи: декорация от шишарки

 

Природата вкъщи: естествена декорация от върба

 

Природата вкъщи: декорация от шишарки

 

Природата вкъщи: кактус

 

Природата вкъщи: кактус

 

Природата вкъщи: лампа от дърво

 

Така се опитвам да живея. Просто.

Свободна от очаквания и представи, като Мечо Пух.

С едва забележими следи, в които хората, с които си приличаме, се разпознават.

 


Голямото сърце може да побере много малки неща.


 

Ето как изглежда моето малко нещо в тази история:

 

Природата вкъщи: домашен ароматизатор

 

Домашен ароматизатор с бамбукови пръчици и етерично масло от българска лавандула.

 

Природата вкъщи: домашен ароматизатор

 

Ето какво е необходимо:  

Малка бутилка от тъмно или непрозрачно стъкло – около 100 – 150 мл. /или керамична ваза с по-тесен отвор, за да се изпаряват по-бавно маслата.

Бамбукови или тръстикови пръчици, като дължината им трябва да бъде два пъти по-голяма от височината на бутилката, за да се разнесат равномерно изпаренията от етеричните масла.

20-25 капки чисто етерично масло по избор. Може да се направи комбинация от няколко различни масла.*

Гореща вода – около ¼ чаша

2-3 супени лъжици чист алкохол

 

Ето как направих ароматизатора, по извадка от книгата „Шинрин-йоку. Изкуството и науката на горското къпане“**:

Смесвам етеричното масло от българска лавандула с горещата вода, а след това добавям 70 % етилов спирт.

Поставям бамбуковите пръчици в съда и ги оставям да престоят известно време – от два до шест часа, за да се накисне дървесината. После ги изваждам и завъртам, така че напоените краища да стърчат нагоре.

Обръщам пръчиците веднъж на ден, за да подновя аромата в стаята, ако не забравя.

Сменям пръчиците и подновявам сместа, когато усетя, че вече не отделят аромат.

 

Празната стъклена бутилка от клеева тинктура, има ново приложение в дома. Вярвам, че когато намерим начин да използваме някои неща повторно, но с различно предназначение, тогава разхищаваме по-малко и помагаме на планетата.

Следващият път, когато реша да направя нов ароматизатор, ще използвам леко растително масло, с което ще заменя водата и алкохола.

Д-р Цин Ли, автор на книгата, препоръчва разреждане в съотношение 30% етерично масло : 70% растително масло, например – бадемово.

 


Виж още истории от рубриката “Природа”: тук.


 

*Не използвайте етерични масла, ако имате индивидуална чувствителност към някой аромат.

**Издателство „Хермес“, 2018, автор: Д-р Цин Ли

Сподели:

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. * показва задължителните полета.