Вярата, че винаги има решение

Винаги има решение.*

Това е житейската философия, с която израства Мари Форлео – едно момиче, което много смело и откровено споделя своите убеждения и открития за вярата, страховете, мечтите и един портокал Тропикана.

Книгата е изпълнена с доза разум, доза лудост и ценни практически упражнения по самопознание.

Между редовете има от всичко.

Разсъждения, които звучат познато, но изненадват с прозренията, които се крият зад тях.

Послания, които често се повтарят, но в различен нюанс и разбиране.

Усетих дълбокото вътрешно смирение на Мари, което на моменти е в пълен контраст с уличния език, който използва понякога, за да въведе читателя в същността на своята ярка история.

Но сякаш всичко е в баланс, едното не пречи на другото.

 

Винаги има решение, Мари Форлео

 

Когато няма очевидно решение, има нещо друго в края на тази история

Така се случи в един почти мразовит януарски ден, когато светът навън беше почти затворен, а ние с Дима – издател на книгата за България, имахме идея за среща, но не бяхме определили мястото. И тогава, когато нямаше решение, то се появи между мислите ми, малко преди срещата.

Стори ми се странно в началото, но после си казах, че няма нищо необичайно, когато ситуацията изисква различен подход.

Защо пък да не се срещнем в…

Дима се съгласи, а няколко дни по-късно споделих с нея мнението ми за книгата и практиката, която реших да направя.

Личният ми опит с книгата

Мари Форлео предлага различни практически упражнения в края на всяка тема, които помагат на читателя да изгради по-добра връзка със себе си, своите цели и стремежи.

Преди да срещна Мари, ми отне няколко дълги години, за да разбера отговорите на някои въпроси, като…

Коя съм аз?

Какво искам?

Кои са ценностите, в които вярвам?

Къде отивам?

Все пак реших да приложа една от практиките в книгата, за да се убедя дали това, което правя, е правилното нещо за мен.

Упражнението се казва „Това, което наистина искам“ и отнема само по 10-15 минути на ден, през които се очаква да положим известни усилия и да бъдем напълно отдадени на това, което правим, за да има резултат накрая.

Мари препоръчва тази практика за хора, които още не знаят какво искат – в личен и професионален план.

Можеш да откриеш упражнението в края на темата „Дефинирай мечтата си“.

Какво направих?

В продължение на шест дни записвах всяка сутрин най-важните желания и реалистични мечти, които имам в настоящия момент. Идеята е да изпишем една цяла страница, като се доверим на собствената си интуиция, без да редактираме и да разсъждаваме прекалено много през това време.

Мари съветва да не четем написаното, когато направим практиката за деня, но си признавам, че понякога нарушавах нейната препоръка. Чисто любопитство, за да се уверя, че не пропускам нещо важно.

После осъзнах, че това е напълно излишно, защото, ако наистина е толкова важно, няма как да го забравя.

Както казва Пепеляшка: „Мечтата е желание, което сърцето ти отправя.“ А то рядко греши.

Какво се случи накрая?

Последен ден от практиката:

Не знам защо, но изпитах вълнение още от сутринта.

Събудих се много ентусиазирана и прочетох всичко от началото на упражнението. Прелиствах поредните страници и размишлявах поотделно върху написаното през шестте дни.

Мари Форлео съветва да избереш само желанието, което се повтаря най-често, а след това да го запишеш на отделен лист хартия, като завършиш практиката с няколко мотивиращи изречения от книгата, които продължават твоята най-съкровена мечта и помагат за нейното по-лесно постигане.

Ето изреченията, които изискват още малко допълнителна работа:

Аз наистина искам…, защото…

Щом му намеря решение, ще се почувствам…

Вярвам, че причината досега да не успея да намеря решение на това е…

Наистина, нещата, които не съм бил готов да направя, за да намеря решение на това, са…

Това, което сега съм готов да направя, за да намеря решение, е…

Виждаш ли, Виолина, винаги има решение.

Виждаш ли, Мари, направих го! 

Това е мотивационната страница – пътеводител, според мен, защото помага на съзнанието да погледне на мечтата като последователност от различни действия, творческо мислене, ангажираност и вяра в собствените възможности.

Преди да стигна до последната стъпка реших да направя нещо различно, което не е описано в книгата. Преписах всички желания на нова страница, като започнах от тези, които се повтарят най-често. Когато приключих с умствената работа, погледнах изписаната страница от горе до долу.

Така най-важната мечта се открои много добре от всички останали.

Това упражнение потвърди моето предположение, а книгата се появи във време, когато имах нужда да си го припомня отново. И отново, че мъдростта е скрита вътре в нас, но сякаш, докато открием пътя към нея, минава много време.

 

Винаги има решение, Мари Форлео

 

Както казва Мари:

„Не би имал мечтата, ако вече не разполагаше с необходимото тя да се случи.“

Мечтата ме отведе до violine.bg – идея, която отлежава почти пет години. Интересното е, че в деня, когато започнах упражнението, изпратих структурата на блога към студиото, което много ми помогна да изградим сайта заедно. Погледнах още веднъж съвпадението в датата, когато завърших тази история, защото имах усещането, че това не може да е случайно.

Време е за следващата мечта.

Темите във „Винаги има решение“

Портокалът Тропикана – личната история на Мари Форлео

Пътят за постигане на резултати

Магията на вярата

Премахни извиненията

Как да се справиш със страховете си

Дефинирай мечтата си

Започни преди да си готов

Напредък, а не съвършенство

Откажи да ти бъде отказано

Светът се нуждае от твоята специална дарба

Любимата ми тема в книгата

Магията на вярата.

Тя стои в началото на всичко. Често си го повтарям, за да не го забравя. Вярата, че мога да се справя. Вярата, че всичко ще бъде наред, когато съм изправена пред различни предизвикателства. Защото вярвам, че без вяра, нищо не се случва в този живот.

Винаги има решение.

 

Няколко любими откъса от книгата

 


„На човешките същества са им нужни смислени проекти, върху които да работят. Нуждаем се от устойчиви взаимоотношения, изпълнени с любов. Трябва ни причина, за да ставаме сутрин. Нужно ни е да сме свързани и да допринасяме. В противен случай ставаме разрушителни.”

„Животът не изисква съвършенство. Животът не те задължава постоянно да бъдеш безстрашен и уверен в себе си. Животът просто изисква да продължаваш да се заявяваш и да действаш.”

 „Искаш да подобриш способността си да постоянстваш, без значение какви неуспехи и препятствия се изпречват на пътя ти? Обвържи мечтата си с нещо извън теб самия. Едно е да се стремиш да бъдеш най-добрият, но когато правиш всичко възможно за напредъка на другите, ще станеш практически неудържим. По-големите цели отвъд личната ни изгода дават смисъл на живота ни. Целите подхранват постоянството ни. Мотивите са от значение.”

 „Ако целите ти касаят само личната изгода – слава, пари или власт – в крайна сметка ентусиазмът ти ще се изчерпи. Даже и да успееш да постигнеш целта си, победата ще ти се види повърхностна. Ще се питаш: “Това ли е? Това ли беше всичко наистина?”


 

Необичайното решение от началото на историята

Срещата се случи в уютната атмосфера на любим магазин за мебели и аксесоари, с добре подредени кътове, които предполагат дълги разговори и сладки приказки – в продължение на часове. Все едно си у дома.

Винаги има решение.

Понякога то може да се крие между меките възглавници на един удобен шведски диван, в който потъваш и забравяш, че светът навън е почти затворен, защото ти си у дома.

 

Снимки към историята: личен архив и архив на издателството

*Издателство Лайфтайм Пъблишинг“, 2020, преводач: Александра Цанкова


Виж още истории от рубриката “Библиотека”: тук.


 

Сподели:

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. * показва задължителните полета.