Пеперуда с копринена рокля

История от поредицата

„С Родопите в рая“

~ ~ ~

„Сънувах, че съм пеперуда и летя в небето. После се събудих. И сега се питам дали съм човек, сънувал, че е пеперуда, или съм пеперуда, сънувала, че е човек.“

  Джуандзъ

 

Помня онова лято, в което пропътувахме хиляди километри между морето, равнината и планината. Много исках да му покажа онова място в Родопите.

Тесният път лъкатуши между боровата гора, а вечерта бавно забулва земята в тъмносин воал, който проблясва между клоните на дърветата. Хубаво е. Той е леко напрегнат от дългото пътуване и неравностите по пътя.

– Остава още малко – опитвам се да обещая след всеки следващ завой, но това не е съвсем така, защото пътят продължава да се изкачва нагоре. Пристигаме в каменната хижа, а луната почти осветява нощното небе над скалите. Настаняваме се, а по-късно вечеряме под звездите – скромно, но вкусно. Още не мога да забравя онзи аромат на иглолистна гора в Родопите.

Заспивам почти веднага. Непробудно. В пълна тишина.

Така се заспива, когато сънят те споходи на 1450 метра надморска височина.

 

Скално възвишение Чудните мостове в Родопите

 

Събуждам се от песнопоя на птичките, но с безпощадно главоболие. Трудно ставам от леглото, още по-трудно излизам навън.

Разхождам се съвсем сама по криволичещото било на скалното възвишение „Чудните мостове“. Познато ми е отпреди.

Дишам. Дишам. Дишам. Три пъти дълбоко, а после отначало.

В ранното утро имам нужда от чист въздух. Само това.

Тогава съзирам невинните ѝ форми в тревата. Нежните ѝ криле пърхат толкова свенливо във въздуха. Приближавам се почти незабелязано, за да не я изплаша. Копринената рокля много ѝ отива.

Прилича ми на младо момиче от онова време, което срамежливо се оглежда около себе си, за да види дали някой друг ще забележи новата ѝ премяна. Искам да я погледам още малко.

 

Пеперуда

 

Човек не бива да подминава просто така истинската красота.

Замислям се за крехката природа на свободата. После очите ми потъват в покоя на близката гора. Така губя представа за времето, но сякаш ми се струва, че съм преживяла няколко малки метаморфози на момичето в мен.

Разказвам тази история три години по-късно, защото тогава не долових история в историята. Свързвах мястото единствено с болката. Сега изпитвам само радост, когато се връщам назад, за да изживея още веднъж себе си в онова лято.

Човешкото усещане за болка и радост се сливат все някъде във времето, някъде между всички опити за летене над повърхностното и несъщественото.

Когато се връщам в хижата, болката изчезва. Просто я няма.

– Хайде, ела, нали дойдохме, за да видим Чудните мостове.

 

Момче гледа скално възвишение Чудните мостове

 

Тръгваме по стръмната пътека, а около нас летят пеперуди. Толкова много пеперуди с копринени криле. Чувствам се като момичето в копринена рокля, което разказва за пеперудите в гората, но още няма рокля от коприна.

 


Виж още истории от рубриката “Излет”: тук.


 

Сподели:

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. * показва задължителните полета.