Чуйпетлово: Светът е малък и кукуригане дебне отвсякъде

Открихме село Чуйпетлово, напълно скрито в природен парк „Витоша“, близо до върха на планината – надморската височина е около 1 200 – 1 400 метра.

 

В селоЧуйпетлово през лятото

 

Пътуваме с отворени прозорци – въздухът е кристално чист, а навън ухае на люляк от нацъфтелите храсти, които любопитно надничат ту отляво, ту отдясно, като разпръскват нежен аромат наоколо.

 

Кон на пътя към село Чуйпетлово

 

Това ми напомня за бонбоните виолетки от моето детство, които обичах толкова много, почти колкото вкуса на любимите “Карамел Му”.

Но сега сме в Чуйпетлово, където природата е сътворила истинско чудо от магични гледки. Селото не прилича на никое друго. Така го усещам, когато пристигаме.

 

Чуйпетлово

 

Цъфнало дърво в гората

 

Тесните улици, обрасли с трева, се разклоняват в различни посоки, криволичат ту нагоре, ту надолу и всяка от тях ни подканва да тръгнем по нея. На такова място, имаме цялото време на света, за да обиколим навсякъде, без да бързаме заникъде.

И това е повече от хубаво. Чиста радост.

 

Реката в село Чуйпетлово

 

Разхождаме се в пълна забрава за света, извън Чуйпетлово. Само ние, мястото и хората в селото.

По пътя срещаме млада двойка – момиче и момче, които се докосват плахо, загледани един в друг. Момичето вплита тънките си пръсти в момчешките ръце, а тишината наоколо подкрепя страстта, която пламва между тях.

Една пряка по надолу, ухание и пушек от дървени въглища, обгръща в дим друга двойка на видимо преклонна възраст, а тишината наоколо казва голямо „ДА“ на любовта, която живее между тях.

 

Село Чуйпетлово, до реката

 

Група велотуристи се навъртат около селската чешма, жадни за глътка планинска вода, а на павилиона в началото на селото, старо обявление за събиране на данъци, привлича погледите на минувачите в очакване да се случи нещо ново.

Няколко овехтели дървени бунгала надничат зад чешмата и мечтаят за различно развитие на нещата.

Бавно се изкачваме до храма „Света Петка“, за да погледнем пейзажа отвисоко.

Точно в този момент петлите припяват с пълен глас, а историята започва да прилича повече на приказка.

 

Покрай църквата в село Чуйпетлово

 

Църквата в село Чуйпетлово

 

Кукуригането в Чуйпетлово е жива атракция, чува се от различни места и допълва цялостното преживяване.

Шегуваме се, че хората в селото отглеждат повече петли, отколкото кокошки, за да поддържат славата, с която Чуйпетлово е познато.

Продължаваме да обикаляме още малко, а по-късно присядаме край река Струма, за да се насладим на ромоленето на бистрата изворна вода.

 

Река Струма

 

Всичко е повече от достатъчно.

 

Село Чуйпетлово, Витоша

 

Чувствам се благодарна, в баланс със себе си и природните ритми. Искам да запазя по-дълго усещането за вътрешен мир и да пренеса в живота си пълното спокойствие, което изпитвам тук. Това не е измамно чувство, а преоткриване на равновесието в природата.

Тази картина е за градски чеда със селски привкус, такива като нас, които могат да пребивават по всяко време в безвремието, без опасност от изкукуригване.

Кой знае може някоя сутрин да се събудим от кукуригането на местен петел. Точно тук, където светът е малък и петли дебнат отвсякъде, а тишината наоколо подкрепя всичко, което се случва между нас.

Чуйпетлово. ♥ ♥ ♥

Така го усещам, когато пристигаме.

Така го усещам, когато си тръгваме.

 


Виж фотоисторията от село Бистрица тук.


 

Сподели:

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. * показва задължителните полета.