Търсене
Close this search box.

Уаби Саби

Нещо старо. Нещо ново.

Уаби Саби (Wabi Sabi), хем звучи хубаво, хем съвпада с нагласата ми за живота.

Уаби Саби е философия, която някои японци изповядват от хилядолетия насам, като използват древните знания на своите предци.

„Уаби“ означава „простота“, а „Саби“ – „красотата, с която остаряват нещата“.

Тази житейска концепция, не е нещо ново за моето семейство, но като че ли последните  месеци на село ни дадоха един по-различен поглед върху възраждането на някои предмети. Всичко започна много време преди това. Тогава, когато Иво изработи първата си дървена маса от стари дъски.

После му хрумнаха още идеи за нови проекти, а наскоро почти завърши дървените первази от материали, които рециклира сам.

 

Перваз от рециклирано дърво

 

Дървен перваз от рециклирани материали

 

Готов дървен перваз, изработен от стари материали

„Уаби“ – Простота

Някои от остарелите вещи носят дълбока емоционална стойност от миналото, която често свързваме с близки хора и приятни преживявания, а при други, имаме свободата да претворим неизползваното, в различна форма. И така да напишем неговата нова история.

Харесва ми тази идея, защото тя е свързана с по-разумното използване на всичко, което ни заобикаля, грижа за околната среда и намаляване на отпадъците.

Това е най-ценното.

Природата е класически пример по хармонично преобразяване на едно нещо в друго.

„Саби“ – красотата, с която остаряват нещата

Вярвам в процеса на преобразуване на нещата, защото при него има собствен творчески почерк, който оставя незаличима следа, а това носи истинско удовлетворение, че правим нещо добро.

Разбиране, което няма нищо общо с възможността или невъзможността да си купим нещо ново.

Така живеем в настоящето, но поддържаме устойчива връзка с миналото, защото то е неизменна част от кръговрата на живота. С този подход, почитаме приемствеността и преходността на нещата, за да продължат да съществуват на същото или на друго място.

Това е някаква форма на уважение към всичко несъвършено, което остарява, но независимо от белезите, се опитваме да му придадем друг смисъл. Затова отделяме време, за да го върнем в реалността, но с ново предназначение.

Това е Уаби Саби.

 

Дървен перваз

 

Ръчно изработен перваз

 

Дървен, ръчно изработен перваз

 

Преди това: отделните парчета старо дърво

 

Перваз от рециклирано дърво


Виж още проекти на Иво: тук.


 

Сподели:

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. * показва задължителните полета.