Търсене
Close this search box.

Странджа: Бекликташ, манов мед и числа

В края на лятото, когато морето на юг е ранна разходка в гората на Странджа планина, ваканционните спомени от август се завръщат. Нито са солени, нито са пясъчни. Имат особен, сладък вкус. Изглеждат леко лепкави от жегата и влажното време. На малките мушици, които са навсякъде по кожата ми, им харесва този сезон. Сякаш слънцезащитното масло ги привлича още повече.

 

Странджа планина, по пътеката към Бекликташ

Заземяване в Странджа.

Странджа планина, по пътеката към Бекликташ

 

В тихата и гореща утрин стъпвам боса върху камъка, наречен на Богинята майка – Земя. Топъл и грапав е на допир. Но усещането е приятно. Наблизо звучат ритми, които не подхождат на нищо наоколо. После изчезват заедно с хората, които ги слушат. Така е по-добре. Заоблената скална стъпка, обсипана с дребни монети и надежда за хубави дни, е ориентирана в посока изток-запад.

В тракийските светилища, каквото е Бекликташ, вярвам, че случайности няма. И в живота вероятно е същото, макар и да не го разбираме понякога. Иска ми се да остана още, въпреки че според указателната табела, поставена пред камъка, мястото е силно енергийно и се препоръчва кратък престой. В този момент нямам никаква представа как се измерва думата “кратък” в цифри. Математиката не ми е любим предмет още от училище.

 

Странджа планина, Бекликташ

 

По-късно разлиствам романа, който чета на плажа и вечер, преди да заспя. 28 е съвършеното число в историята, което по необясним начин свързва човешките съдби на домашна помощница и професор, който губи паметта си на всеки 80 минути.

Мисля си, че непринуденото е свободно от очаквания. То е интуитивно, идва отвътре, а светът отвън често го заглушава с излишен шум.

 

Странджа планина, Бекликташ

 

Листата на дъба в Странджа имат друг шепот. Само тук се чува. Листни въшки, жълъдови хоботници и други дребни насекоми, почти невидими, пълзят по тях и се хранят с растителни сокове, богати на захар, а след това отделят още по-сладки капчици нектар, които блестят на дневна светлина, като приличат на истински скъпоценни камъни. Маната, която пчелите събират от листата на дъба, се превръща във вълшебен манов мед, който е със защитено географско положение за произход. Струва ми се, че това е едно от чудесата в живота. И то се случва точно тук.

 

Странджа планина, Бекликташ

 

В Странджа се заземявам за това, което ми предстои през есента.

В първите дни на септември, колкото и да не ми се иска да го правя, затварям последната страница от романа “Любимата формула на Професора”. Чудесата в човешките преживявания, които са като поредица от прости числа в книгата, са разказани толкова вълнуващо от Йоко Огава, че започвам да откривам смисъл в някои от скучните формули и теореми.

Но историята с числата не свършва тук.

 

Странджа планина, Бекликташ

 

Оказва се, че тя продължава да живее в мислите ми за нея, особено в тези, които ми напомнят отново за посланията в романа “Октомври, Октомври” от Катя Бейлън, по чиято PR концепция работих през пролетта. В онзи момент, в началото на историята, когато Октомври става на 11 през октомври, не подозирам, че Рууто от “Любимата формула на Професора”, в края на романа ще навърши също 11. Това съвпадание е неочаквано.

~ ~ ~

– Сутрин, някъде до 11 часа, после –  привечер – старайте се да бъде след пет часа – тези препоръки помня от срещата с дерматолога миналото лято, когато го попитах за влиянието на съставките в някои слънцезащитни продукти.

 

Странджа планина, Бекликташ

 

– Усещайте живота сами. Не се пазете чак толкова от слънцето. То ни обича, не е враг, приятел е – продължава жената, която не носи бяла престилка в кабинета, но често си хапва плодове.

Усещам живота няколко пъти, както тя казва.

В Странджа.

Върху стъпката на Богинята – майка. Дишайки в тесния скален процеп, през който се процежда тънък лъч слънчева светлина, докато се движа бавно между огромните камъни. Любопитно ми е да прочета, че цепнатината е използвана като примитивен телескоп, насочен по оста север-юг, през който древните хора са наблюдавали звезди и съзвездия върху нощното небе. Навлизането в процепа – от единия до другия край, се свързва с различни предания. Малките деца наоколо, които слушат историите за Бекликташ на немски език, се промушват между скалите. Сега съм като тях.

Безстрашна.

 

Странджа планина, Бекликташ

 

По пътеката обратно, когато става все по-топло, желанието ми да открия за първи път залива “Света Параскева” и Маслен нос, там, където Черно море винаги ще вярва в силата на легендите, не се е променило.

 

Странджа планина, Бекликташ

 

Мама има рожден ден на 28. Тя обича математиката и точните науки. Преди две години, когато не празнува под карантина у дома, през октомври изпращам за нея голям буркан с биологичен манов мед от Странджа.

11. Октомври. 28. Странджа. Мана. Мед. Математика.

Доброто и красивото няма нужда от доказване. Нито ние.

 

Странджа планина, по пътеката към Бекликташ

Странджа планина, Бекликташ

Тракийско светилище "Бекликташ" - около Приморско

Тракийско светилище "Бекликташ" - около Приморско

Странджа планина, по пътеката към Бекликташ

 


Виж още истории от рубриката “Излет”: тук.


 

Сподели:

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. * показва задължителните полета.