Търсене
Close this search box.

Обратно в Родопите: Момчиловци и Анастасия, Мечо ухо, Невястата и Момчил юнак

История от поредицата

„С Родопите в рая“

~ ~ ~

Сякаш се губя от спомен в спомен, за да докосна времето преди това.

 

В Родопите, по пътя към хижа "Момчил юнак"

 

Обичам лятото през октомври в планината, обичам и надморската височина, която се променя по няколко пъти на ден, за да възвиси духа ни по човешки. По обяд слънцето в Родопите е гальовно, поляните са покрити с първите златни оттенъци на есента, а денят има вкус на добре изпечен и хрупкав родопски клин в хижа „Момчил юнак“, където ни очакват Николета от Момчиловци и Ури от Аржентина.

 

Хижа "Момчил юнак"

 

В живописна картина от село Момчиловци

Природата може да разкаже душата на Родопите в чувства и гледки, звуци и цветове, вкусове и аромати. В началото на село Момчиловци, според това от кой край на пътя ще подходите, за да стигнете до него, ще ви посрещнат и ще ви почерпят с хляб две различни български жени, нагиздени в красиви народни носии.

 

Село Момчиловци

 

Момчиловци е скрито във вечнозелената прегръдка на Родопите. В това чудно село всяка къща е пейзаж, който може да бъде нарисуван в живописна картина. Във всяка картина ще има по една широко отворена врата, през която ще лъха топлината на огнището, ще я разпознаете в тихите разговори, в приглушената светлина от запалена восъчна вещ около олтара на дома, в керамичната купичка с домашно заквасено кисело мляко, което от векове е като предание за здраве и дълголетие, достигнало с името на Момчиловци чак до Шанхай.

 

Село Момчиловци

Село Момчиловци

Село Момчиловци

Село Момчиловци

 

С любов от Анастасия и Момчиловци

Близо до центъра на селото е творческото ателие на Анастасия, кацнало на височина, която изцяло подхожда на ведрия му дух. Пъстро, непринудено и любопитно, точно като нея. Докато търси естествен лек за себе си, тя се вдъхновява от живителната сила на планината и чудотворните билки, а след това проучва как да съчетае пчелен восък, зехтин и няколко познати растения, превръщайки ги в приятно масло за лице и тяло, към което изпитвам истинско обожание повече от година. Сякаш и то си прилича с живота в Родопите, за който Анастасия ми разказва, докато ми показва как ще промени стария дървен стол, боядисан наполовина в бяло, наполовина – в цвета на небето при слънчево време.

 


„Докато си припомних, че всичко наоколо беше създадено от душата и ръцете на този човек – без технически средства, – осъзнавах, че хората могат да бъдат също толкова ефикасни, колкото и Бог, не само в областта на разрушението.“

Жан Жионо, „Човекът, който засаждаше дървета“*


 

Магазинчето на Анастасия в село Момчиловци

Магазинчето на Анастасия в село Момчиловци

Магазинчето на Анастасия в село Момчиловци

Магазинчето на Анастасия в село Момчиловци

 

Екопътека „Невястата“

Октомври е като дългоочаквано пътешествие по поляни в цветовете на слънцето и пътеки, които лъкатушат между хребетите, докато се изкачват до върха на скалата „Невястата“, за да се доближат до усещането, което свързвам с божествена природа на живота. Тясна, с изпъкнали корени на дървета по земята, като таен проход, който изведнъж свършва с впечатляваща гледка към долината, екопътеката е като нова отправна точка, която ми вдъхва надежда за дните напред.

 

Екопътека "Невястата", Родопите

Екопътека "Невястата", Родопите

Екопътека "Невястата", Родопите

Екопътека "Невястата", Родопите

Обратно в Родопите със SUBARU XV

 


„Толкова съм щастлива, че живея в свят, в който има октомври!“

Луси М. Монтгомъри, „Анн от фермата Грийн Гейбълс”


 

„Мечо ухо“ в град Смолян

Любовта ми към Родопите е като тази към живота, променя се с годините и става все по-голяма. С всяка гледка, с всяко преживяване. С всеки човек, в който откривам истинския дух на планината.

Екопътека „Невястата“ ни отвежда в обратна посока към град Смолян, като по пътя се отбиваме в село Стойките, за да потърсим ресторанта, за който Николета и Ури ни разказват преди това. Докато се чудим къде да хапнем вкусно и уютно, защото се оказва, че мястото е затворено в неделя, продължаваме към прохода „Превала“, а оттам се отправяме към уютната механа „Мечо ухо“, от която се разкрива удивителна гледка към две планински възвишения. Неподправената усмивка на младия мъж, който ни поднася с настроение традиционен пататник от Родопите, се превръща в повод за изненадващ разговор.

 

Пататник в механа "Мечо ухо" в град Смолян

 

„Когато е построена къщата, в чиято механа обядвате, хората в този дом умували как да я кръстят. Тогава я погледнали отстрани. Вижте я и вие, когато излезете на улицата, ще познаете скалата по извивките на мечото ухо.“ 

 

Гледката от механа "Мечо ухо" в град Смолян

 

По пътя към хижа „Момчил юнак“, когато едва-едва се свечерява над родопските върхове, нюансите от деня си играят в подножието на планината със синьо-зелената палитра на природата. Като деца рисуват заоблените очертания на хълмовете върху небето, без да мислят как ще изглежда. В този неповторим момент, в който светлината и сенките се сливат в магично изживяване, усещам притегателната сила на Родопите, за която преданията разказват от хиляди години. Истинска е. Истина е.

 

По пътя към хижа "Момчил юнак"

По пътя към хижа "Момчил юнак"

По пътя към хижа "Момчил юнак"

 

Вечер край огъня в хижа „Момчил юнак“

Носталгия ли е есента?

И колко прелестна е ТЯ…

Седя край буйните огнени пламъци, в кръга на живота, върху старите черги, които ми напомнят за къщата на баба и дядо на село. Ухае на борови иглички, шарена сол и домашно изпечен хляб. Хрупкавата коричка е най-вкусна с прясното овче сирене на баба, приготвено от истинско, пълномаслено мляко, току-що издоено с ръцете на дядо. Дюшемето под чергите в къщата скърца тук-там, а те се застъпват върху него, като не дават никой да им го отнеме, откакто са там го пазят. Скоро ще ги видя отново, скоро ще се разходя боса по тях.

 

Хижа "Момчил юнак", в Родопите

 

В огъня изгаря всичко излишно, но в него се ражда молитвата на Бог за хората. Да, понякога и Той се моли за нас.

 

Хижа "Момчил юнак"

 

В ума ми просвирва родопска гайда, но никой не може я чуе. Музиката наоколо, която също е хубава, не притежава силата да я заглуши. В корените ми се корени онази невидима, но могъща енергия, която подхранва вярата ми, където и да отида.

 

В Родопите, някъде по пътя между Роженски и Хайдушки поляни

 

Обратно в Родопите

Няколко дни по-късно, докато пиша черновата на историята, си спомням за чаровното планинско градче Фивицано, което се крие между високите върхове на Апуанските Алпи и Апенините. Дори и да искам да го забравя, не мога, макар че беше отдавна. Първото ми пътуване до италианската провинция е с планирана програма, която включва участие на български фолклорен ансамбъл в голям международен фестивал в Тоскана, като през свободното време, предимно през деня, домакините ни разхождат до Генуа, Пиза, Верона и Венеция, за да ни разкажат онази Италия, която ние ще споделим след това по света.

В последната вечер, облечена в народна носия, пристъпвам плахо с момичетата и момчетата на сцената, донякъде неочаквано, а ритъма усещам по сърце, защото до този момент, като изключим детските ми опити, никога не съм танцувала фолклор. Но музиката умее да увлича.

Мястото пред мен оживява, сякаш хората в публиката стават други, когато гайдата засвири, енергията от Родопите ги преобразява до неузнаваемост. Те са тук, край огъня, в душата на планината.

 

Хижа "Момчил юнак", в Родопите

 

Накрая, някъде след полунощ, когато аплодисментите не стихват, а вълнението нараства с всяка секунда, преди обявяване на победителите в конкурса, се чувствам радостна от всичко, което се случва.

 

В Родопите, някъде по пътя между Роженски и Хайдушки поляни

 

В началото на онази щастлива есен, пътувайки през все още зелените поля на Тоскана, най-голямата награда от фестивала – сребърна скулптура на делфин, пристигна в България.

„Моя страна.“**

В началото на тази песен, пътувайки през златните поля на Родопите, най-голямата награда, която ще разкажа някой ден в нова история, е различна България.

 

 

Още фотомоменти из Родопите в рая“ 

 

В Родопите, по пътя към хижа "Момчил юнак"

В Родопите, по пътя към хижа "Момчил юнак"

По пътя към хижа "Момчил юнак"

Родопите, в района "Хайдушки поляни"

Родопите, в района "Хайдушки поляни"

По пътя към хижа "Момчил юнак" със SUBARU XV

 

Историята и SUBARU XV пътуват щастливи из рая на Родопите, от момента, в който някой им каза, че ще бъдат заедно три дни, през лятото на октомври, до първото утро, когато есента напомни за себе си.

 

В Родопите, някъде по пътя между Роженски и Хайдушки поляни

Със звездите, под звездите.

~ 1680 метра над морето. ~

 

И накрая на тези фотомоменти из рая на България, ще запомня всеки от тях, като няма да забравя многобройните звезди в Родопите, както и онзи надпис върху тениската, с която е облечена Анастасия от село Момчиловци.

 


Open Your Mind. Universal Attitude.


 

Може би е възможно да живеем с тази нагласа към света, ако отворим съзнанието си за това, което ни се случва, докато бъдем преди всичко добри и великодушни.

 

В Родопите, по пътя към хижа "Момчил юнак"

 

Малки моменти от бунгалото около хижа Момчил юнак

 

Old Pine Bungalow в хижа „Момчил юнак“

Old Pine Bungalow в хижа „Момчил юнак“

В уютната чайна на хижата

Хижа "Момчил юнак", в Родопите

Хижа "Момчил юнак", в Родопите

Хижа "Момчил юнак", в Родопите

Хижа "Момчил юнак"

Хижа "Момчил юнак"

Хижа "Момчил юнак"

Традиционна закуска в хижата

Закуска в хижа "Момчил юнак"

~ ~ ~

* Превод на откъса от книгата „Човекът, който засаждаше дървета“: Калоян Праматаров, издателство „Ерове“, 2022.

** Текст на песента „Моя страна“: Васил Андреев.

 


Виж още една история от Родопите: тук.


 

Сподели:

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. * показва задължителните полета.