В Кюстендил: Насън и наяве

Сънувам пътеката, по която вървя, а после изведнъж спирам по средата на гората. Все още ухае на бор под завивките. Така се събуждам в първото утро на май. Със силно желание за Кюстендил, което искам да се сбъдне почти на момента.

В малките градове се крият истински чудеса, като красотата на Осоговската планина, където животът рисува пейзажи в неделя.

 

Около крепостта "Хисарлъка"

 

Пътеката е същата, както в съня, една нощ преди това, когато младата трева изглежда ненаситна за още пролетен дъжд. Представям си как зелените стръкчета пробиват с последователни усилия сухата и напукана почва. Така се извисяват и извличат най-доброто от мястото, на което се намират. Като цветята, може би. Понякога, когато навън вали, намирам утеха в това чувство.

 

Кюстендил, крепостта "Хисарлъка"

 

Крепостта "Хисарлъка"

 

Небето откликва. Ръми едва-едва.

Дребните и почти незабележими капчици навлажняват кожата на лицето ми. Свежо е. Имам нужда да живея в радостта и тишината на този ден. Така хубав и в спомена. С вкус на добре изпечена пица- топла и хрупкава по краищата.

 

Кюстендил, крепостта "Хисарлъка"

 

С Иво харесваме пица „Маргарита“, но сега хапваме „Куатро формаджи“, отгоре със свежи листенца босилек, разстлани върху мека постеля от разтопени сирена. В ресторант с разкошна храна, различен от всички други – приветлив и уютен, като за приятели, които искам да поканя отдавна на обяд у дома, но в Кюстендил.

~  ~  ~

– Синьото сирене се усеща. Пречи ли ти?

– Никак дори – не се замислям, просто отговарям веднага.

Нищо в този ден не ми пречи. Може би е така, защото и аз не му преча.

 

Кюстендил

~  ~  ~

Следващите дни не са чак толкова радостни, но в живота нищо не е равно – никога, както казва Иво. Иначе не се нарича живот.

 


Виж още истории от рубриката “Излет”: тук.


 

Сподели:

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. * показва задължителните полета.